Заплатите на общинските съветници беше най-коментираната тема на вчерашната комисия по бюджет и финанси по повод предложението за промяна в методиката за тяхното определяне, което влиза за обсъждане и гласуване на предстоящата сесия. Както „Утро“ писа, сега те вземат 20% от месечната брутна заплата на председателя на Общинския съвет за сесия и 5% за заседание на комисия, а новата формула е обвързана с минималната работна заплата за страната, като ще получават 75% от нея за сесия и 18% за заседание на комисия.
Причината за предлаганата промяна е, че сегашното обвързване на заплатите на общинските съветници със заплатата на председателя е проблем при негово отсъствие поради болест или други причини, които се отразяват на възнаграждението му и респективно и на техните възнаграждения. „Но това не е основание да правим такава промяна. Проблемът може да се реши с премахване на една дума и да остане само „трудовото възнаграждение“, а не „месечното“, предложи председателят на групата съветници от ГЕРБ Бедрос Пехливанян.
Предложението му обаче не беше гласувано, а докладната за промяната на заплатите на общинските съветници беше подкрепена от членовете на комисията.
Идеята на общинския съветник от СДС Станимир Станчев за увеличение на заплатите на кметовете на кметства с 35% беше посрещната по-радушно и приета с 9 гласа „за“ и трима въздържали се и тя ще бъде дискутирана на предстоящата сесия. „В момента заплатите на кметовете не са променяни от 2016 година и те получават приблизително около 1000 лева, а с това повишение ще са около 1600 лева. Хората го заслужават заради труда, който полагат“, мотивира се Станчев.