Половин година след като кредиторите на фалиралия „Захар-Био“ проявиха разбиране и приеха решение бившите фирмени жилищата да бъдат предложени първо на наемателите, все още не може да се пристъпи към продажбата им, тъй като те не са вписани в кадастъра.   

Това съобщи за „Утро“ синдикът на дружеството Георги Чолаков, с чието съдействие заплашените да останат без дом стотина семейства получиха възможност да придобият апартаментите с предимство.
До момента има оферта за покупка само на едно жилище, което обаче се намира в друг квартал и си е самостоятелен обект. Парите за него са внесени, но трябва да се изчистят още някои неща, за да бъде приключена сделката.
Останалите малко над 100 апартамента в блокчетата на „Захар-Био“ все още не са вписани като самостоятелни жилища в кадастъра. В него имотите фигурират като сгради с 2, 3 или 4 жилища. Те трябва да бъдат обособени като самостоятелни обекти, да получат идентификатор и да се нанесат в кадастъра, едва след което могат да бъдат продавани като отделни имоти. Нещо, за което 6 месеца се оказват твърде малко време. Пандемията, заради която работата на много институции забуксува, със сигурност не забързва процедурата.
Така че обитателите на фирмените блокчета имат на разположение още няколко месеца, за да решат искат ли да купуват жилищата, като решаваща в крайна сметка вероятно ще бъде оценката на имотите. Квартал „Захарна фабрика“ съвсем не е от най-търсените и тези оценки няма да са високи. Единственият продаден досега апартамент в този район бе придобит за скромната сума от 22 810 лева.