11-годишната Беатрис Петрова, ученичка в Европейското училище, е Най-четящото дете на Русе за 2020 година. Това стана ясно вчера на специална церемония в Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Беатрис е прочела 289 книги през миналата година и това й отреди първото място в класацията в категорията на по-големите четящи деца - от 7 до 14 г. Беатрис остави и отпечатък от своята ръка в Алеята на най-четящите русенски деца. 
При малките - до 6-годишна възраст, първенец е Никол Цанкова, на 3 г., с 263 заети книги през годината. Втори е 5-годишният Александър Коварщен /81 книги/, трета - Дилмана Гутева, на 6 г., със заети 80 книги. Четвъртото и петото място са за Йоана Любчева, на 5 г., и за Марина Велчева, на 6 г. При по-големите втора е Вая Севова, на 7 г., прочела 89 книги. Трети е Борислав Михайлов, четвърти и пети са съответно Десислава Кехайова и Никола Андреев. Всички деца получиха грамоти и подаръци от библиотеката и издателска къща „Хермес“. 
В най-новата категория, обявена за първи път, „Най-четящо семейство“, първенци станаха семейство Гетови - родителите Георги и Мария и техните деца Самуил и Ралица, прочели общо 343 книги от библиотеката. Втори са семейство Тиханови - с 280 прочетени книги, а трети - семейство Ангелови с 202 книги. 
Всички награди бяха връчени от директорката на РБ Теодора Евтимова, която пожела на читателите още много интересни и полезни срещи с книгите в русенската библиотека. Тя обобщи и изминалата година за библиотеката. 80 събития, 24 055 посещения, 11 издания, 13 спечелени проекта по различни програми, 1026 нови читатели - това е кратката равносметка.
Читателят с най-много заети книги е Атанас Владимиров с 260 книги, най-малкият  читател, регистриран през 2020 г., е Кристиян Ангелов, който няма още навършена 1 година и става читател от съвместната инициатива „Бебе с книжка“ между библиотеката и УМБАЛ „Медика“. Най-възрастният читател е отново Тодор Савов на 94 години.