Поредните сигнали на живеещи и работещи около Западна промишлена зона хора за тежки миризми и оцветени води на Русенски Лом предизвикаха поредната проверка от Регионалната инспекция по околната среда и водите, която този път не приключи с обичайната констатация, че извършителят е неизвестен.  
„Извършен е обход в района на колектор „Трети март“ и са проверени дружествата „Оргахим“ АД и „Оргахим Резинс“ АД.
В момента на проверката в „Оргахим“ АД не се е извършвала производствена дейност, а подготовка за стартиране работата на цех „Водоразтворими бои“. Аварирала помпа към оборудването на локалното пречиствателно съоръжение е причина за изтичането на оцветени отпадъчни води“, еко посочиха от инспекцията.
Досега за оцветяване на Лома е глобявана работещата Западна промишлена зона фирма за производство на опаковки „Унипак В“ ЕООД.
След откриването на причината за новото неестествено оцветяване на Лома, е установено и защо в района мирише лошо.
„На площадката на „Оргахим Резинс“ АД се извършва подмяна на част от технологичното оборудване, което е наложило временното демонтиране на конструкцията от прозорци. Това предполага разпространението на миризми от работна среда към околната. На оператора са дадени предписания да отстрани констатираните проблеми и да уведоми екоинспекцията“, се казва в съобщение на РИОСВ.            У