Вече е факт новият брой на русенското списание за литература и култура „Брод“. Вчера екипът, който създава и издава представителното за русенските автори издание, сподели 15-ия брой с кмета Пенчо Милков и неговия заместник Енчо Енчев. За съжаление, пандемичната обстановка, която продължава да тревожи и изнервя хората, не позволява да се спази традицията и новият брой на „Брод“ да бъде представен пред русенските ценители на качествената художествена литература. Екипът се надява тази картина скоро да се промени и четящата публика да се събере и да сподели размисли по текстовете и темите в списанието. 
15-ата книжка на „Брод“ представя текстове на млади русенски автори като белетристката Милена Пламенова, чийто първо роман за отрицателно време продаде две хиляди бройки - нечуван за съвременен млад писател български тираж. Други двама русенски прозаици - Валентина Григорова, която е и художник, и Данаил Стойчев-Хърст, известен със свои художествени разработки на исторически събития, допълват рубриката „Проза“. Поезията е представена със стихове на Стоимир Иванов, който неотдавна представи в Русе и в София своя нова стихотворна книга, както и свързаните по различен начин с Русе столични поетеси Иванка Павлова и Милена Славева.
Със сигурност ценителите ще бъдат впечатлени от представянето в броя на поетесата и преводачка Свежа Дачева, която от години живее в Швеция - тя споделя от страниците на изданието свои стихове и афоризми.
Принос към изследователската линия, която „Брод“ поддържа, е разработката на учителя д-р Иво Братанов, чиято статия „Едно писмо на Иван Н.Момчилов“ от Русе повдига завесата, за да припомни едно позабравено име - на възрожденския учител, книжовник, преводач и издател от 19 век. 
Както винаги, „Брод“ отделя специално място на своите открития - в рубриката „Находка“ са представени стихове на ученичката от Английската гимназия Веселина Няголова и проза на студентката първокурсничка в Русенския университет Михаела Георгиева. 
„Брод“ очаква интерес да предизвикат и два текста, които връщат читателите в миналото. Единият е интригуващата публикация на живеещия в Холандия Жерминал Чивиков, който разказва историята на списанието „Пурпур“, издавано от неговия баща, анархиста Панайот Чивиков, и негов тогавашен съмишленик. Статията е със заглавие „Пурпуръ. За краткия живот на едно списание и дългия живот на издателите му“. 
Другата публикация поставя в светлината на прожекторите едно име, известно някога в не особено широк кръг, а на днешните млади читатели и категорично непознато. Става дума за поета Христо Минков, известен като Шимо, който през миналия век е бил част от русенската литературна бохема - работил като кантарджия в консервния завод „Дунавия“ и останал непризнат от официозните литератори. За него разказва русенският музикант Михаил Чакъров, а „Брод“ публикува стихове на поета-декадент, които ще дадат възможност на почитателите на поезията да открият за себе си автор, който е бил несъмнен елемент от нееднородната литературна картина на Малката Виена през 60-80-те години на 20 век.
Художникът, който е представен в този брой на „Брод“, е известният русенски живописец Живко Лазаров. С негови работи са оформени и кориците на списанието.