Ехо от летните протести отекна вчера в съдебна зала в Русе, където бе разгледано заведено от ВМРО гражданско дело против петима протестиращи. В иска се посочва, че на 16 август следобед стъклата на ползвания от партията клуб на улица „Пиротска“ са били облепени с обидни плакати с образа на Красимир Каракачанов. По тази причина ВМРО настоява да получи 140 лева за нанесени морални щети и за покриване на разходите за измиване на прозорците.
„Нямам нищо против някой да протестира - това е конституционно право. Нямам нищо против някой да протестира против политическата партия, в която членувам - ВМРО. Но не е морално, не е етично, не е родолюбиво да разлепиш плакати, стикери и други подобни редом до лика на Апостола на свободата Васил Левски и до некоронования цар на Македония Тодор Александров! Така също деянието, което според мен е и хулиганска проява, е извършено върху сграда общинска собственост, която е и паметник на културата“, каза след акцията председателят на ВМРО-Русе Асен Даскалов и призова компетентните органи да открият извършителите на „тези срамни деяния и те да бъдат наказани съобразно действащото законодателство“.
Полицията много лесно откри петимата, които са облепили офиса на ВМРО, тъй като те въобще не са се крили, а вчера съдът обяви, че в законния 30-дневен срок ще се произнесе дали ще заведе същинско дело, или ще отхвърли искането.
„Петимата протестиращи са изразили несъгласие с политиката на ВМРО и на нейния лидер със средства на политическата сатира, карикатура, плакати и афиши, което е регламентирано в европейската харта за политическите права. Според мен този процес е израз на политически натиск, за да се покаже кой командва в Русе. Дори ще нарека това дело политическа репресия от страна на председателя на партията Красимир Каракачанов и неговите представителя в Русе Искрен Веселинов и Иво Пазарджиев, които искат да покажат на хората, че в тях е ножът и хлябът и всеки, който тръгне да ги критикува, ще бъде наказан“, каза вчера за „Утро“ адвокат Анатоли Казаков, който е един от тримата защитници на петимата протестиращи.
Наетият от ВМРО адвокат Филип Матев се въздържа от коментар, докато не се заведе същинско дело.
„Не искам да коментирам думите на адвокат Казаков срещу мен, защото нямам нищо общо със заведеното дело. Има си упълномощен от председателя на партията адвокат, който да защитава ВМРО в съда“, посочи председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.
По-късно ВМРО излезе с официална позиция: „Целта на образуваното дело е възстановяването на нанесените щети от отговорните за това лица. Същото не е политическа акция, тъй като лицата не са представители на някоя от политическите партии и категорично се противопоставяме на опитите на неуспешни кандидати в различни видове избори за внушение за политическа репресия. Ръководството на ВМРО-Русе е готово на споразумение след възстановяването на щетите“.