Ваксините „Пфайзер и Бионтех“ за втората имунизация на 200 лекари, медицински сестри и санитари, които работят на първа линия, се очакват в Русе днес и по всяка вероятност поставянето им ще започне веднага в ДКЦ 2. От утре това в кампанията ще се включат и останалите три пункта - в „Канев“, Белодробната болница и „Юлия Вревска“ в Бяла. Първите дози бяха инжектирани на 28 и 29 декември в четирите центъра и няма ваксиниран медик, който да се е оплакал от странични ефекти. Дори голяма част от тях веднага се върнаха на работните си места.
„Утро“ се свърза с осем лекари от първите ваксинирани. Те продължават да носят маски, спазват всички противоепидемични мерки и съветват хората да се ваксинират срещу Ковид-19. Най-малкото защото при среща с вируса ще се справят много по-лесно с него.
„Никакви реакции не съм почувствал след поставяне на ваксината, мястото в рамото ми не се зачерви, нито изпитах някаква болка. Сега обаче се чувствам по-спокоен и по-сигурен при срещите си с други хора, защото усещането ми вече е по-друго, каза управителят на ДКЦ 1 д-р Цветан Райчинов, който беше първият медик в Русенско, който се подложи на доброволно ваксиниране на 28 декември в ДКЦ 2. 
„Между двете дози няма никакви ограничения. Не трябва да се прекалява с алкохол, защото все пак става въпрос за прием на лекарство. Според мен повече хора трябва да се ваксинират против коронавируса. Струва ми се, че голяма част от тях вече разбраха, че само така могат да се предпазят от пандемията и да съдействат за премахването на Ковид-19 от ежедневието си, за да може то да се върне в руслото си и хората да заживеят по-спокойно“, препоръча д-р Райчинов.
„Вярвам във ваксините, защото това е единственият начин за избавянето ни от пандемията“, посочи медицинският директор на болница „Канев“ и началник на Интензивно хирургично отделение д-р Лидия Стефанова. Тя също не е имала странични реакции в организма си след поставяне на ваксината на 29 декември, освен лека болка в мястото на имунизацията, която е характерна за всяка ваксина. 
Същото е и положението с десетте анестезиолози и екипа в отделението, които също бяха сред първите ваксинирани и са готови за втората ваксина във вторник.
„С поставянето на ваксината срещу Ковид-19 вече съм по-уверен по време на възстановените планови операции и тези по спешност, защото няма опасност да се заразя с вируса или да го предам на пациентите си“, посочи началникът на хирургията в „Канев“ д-р Симеон Симеонов. Той няма никакви оплаквания от първата ваксина и смята, че всички трябва да се имунизират срещу коронавируса, за да се върне нормалния ритъм на живот.
„Ваксината е пътят към по-свободното съществуване на всеки човек. След като се имунизират срещу Ковид-19, хората ще имат пълната свобода да пътуват в чужбина с авиолинии, които много скоро ще  изискват от пасажерите имунизационни паспорти, ще могат да ходят и по почивки, без да се страхуват, че ще се заразят с вируса или ще го предадат на други“, обясни онкогинекологът и началник на отделението по гинекология в УМБАЛ „Медика Русе“ д-р Венцислав Несторов. Той и съпругата му д-р Петя Несторова, психиатър в Центъра за психично здраве, се ваксинираха още на 28 декември в ДКЦ 2.
„Убеден съм в нуждата от ваксината срещу Ковид-19 и смятам, че това е единственият начин за спасението на хората от вируса“, посочи управителят на Белодробната болница д-р Светослав Дачев, който има изградени антитела след преболедуване от коронавирус през ноември, но въпреки това се имунизирал.
Сред ваксинираните на 28 декември лекари бяха и инвазивните кардиолози в „Медика Русе“ д-р Цоню Стефанов и д-р Панайот Панайотов. Двамата специалисти нямат никакви оплаквания след първите дози и смятат, че след втората имунизация ще бъдат по-уверени в себе си при среща с пациенти.