Една от русенските културни емблеми - международният фестивал „Мартенски музикални дни“, отново се отлага. Вместо през традиционния период - втората половина на месец март, тази година той ще се проведе през втората половина на септември. Откриването ще бъде на 17 септември, вероятно финалът ще бъде в първите дни на октомври. 
Ситуацията, свързана с развитието на пандемията с Ковид-19, в момента е все още прекалено сложна и това със сигурност би възпрепятствало почти всички от очакваните участници във фестивала да пътуват до Русе. Голяма част от гостите ни са от Германия, а също от Швейцария, Франция, Израел, където и сега противоепидемичните мерки са изключително строги, каза селекционерът на фестивала Ива Чавдарова. Тя припомни, че в Германия ограниченията, поради които са затворени и всички концертни и театрални зали, са продължени до Великден. 
В момента провеждаме разговори с музикантите, които сме поканили за участие, каза Чавдарова. Засега получаваме потвърждения, надяваме се всички да имат възможност през септември да дойдат в Русе, за да сме сигурни, че ще представим пред фестивалната публика програмата, която вече е утвърдена с гласуване от Общинския съвет, добави тя. Селекционерът на „Мартенски музикални дни“ увери, че друго отлагане няма да има. 
Между другото, все още има русенци, които не са си върнали билетите, купени за фестивала в началото на миналогодишния месец март. През април 2020 организаторите обявиха доста дълъг период, през който билетите можеха да бъдат върнати и на касата на операта хората си получиха парите за концертите. Билети за около 300 лева обаче така и не са върнати. Техните притежатели ще могат да ги заверят за септемврийските дати, уверяват от фестивалния офис. 
Ще припомним, че става дума за 60-ото юбилейно издание на емблематичния фестивал, който по традиция събира всяка година почитатели на класическата музика от Русе, от страната и от целия свят. Точно това юбилейно издание е съпътствано от куп перипетии. Първоначално, още през лятото на 2019 година, бе направен опит за подмяна на концептуалната същина и на видни имена на професионалисти, консултанти и приятели на фестивала, гарантиращи неговото високо качество. В края на същата година, след местните избори, този проблем бе туширан и спешно започна трескавата организационна дейност за ММД 2020. Малко по-късно връхлетя коронавирусът - така в началото на март 2020 фестивалът се отложи за септември. А след това окончателно отпадна, след като вече беше ясно, че в Европа и в целия свят нахлува втора вълна от Ковид-19, която няма да позволи никакви културни събития от предварително планираните арткалендари.