17 фирми, потенциални замърсители на въздуха, ще бъдат помолени да предоставят данни за отделяните при производството им емисии. Това реши времемната общинска комисия за качеството на въздуха в Русе, в чието първо за новата година заседание участва и директорът на РИОСВ Анатоли Станев. Очакванта информация ще бъде обработена от екип студенти от Русенският университет под ръководството на бившия депутат от Атака проф.Любомир Владимиров.
Част от набелязаните 17 фирми вече са подавали такава информация на различни институции. По неизвестни и необясними на фона на сериозността на проблема причини „Утро“ не получи отговор на въпроса кои са те.
Тези, които имат комплексни разрешителни, са длъжни да посочат в заявленията си какви инсталации ползват, с какви материали и суровини работят и какви емисии изпускат в атмосферата. Не всички от тях обаче имат подобни разрешителни, а някой от тях дори не са сертифицирани по РИОСВ. В такъв случай няма и гаранция за достоверността на подадените данни. 
„Събирането на информация трябва да има доброволен характер, в противен случай просто няма да получим никакво съдействие“, каза директорът на РИОСВ Анатоли Станев.
С идеята тази инициатива да има пожелателен характер се съгласиха зам.-кметът Димитър Недев и началникът на отдел „Екология“ в Община Русе Василена Николова. По тази причина все още не е определен и срок, в който да бъдат представени исканите данни от фирмите.
Това е първата подобна инициатива. Предстоят няколко закрити работни срещи, за да се изясни начинът на действие и да се обсъдят още идеи.