Още един камион ще бъде осигурен за събиране на цветните контейнери с разделно изхвърлени отпадъци, работата на фирмата ще бъде наблюдавана в продължение на два месеца и там, където досега ползваните съдове се препълват бързо, ще бъде добавен по още един, а от март контейнерите ще бъдат сменени с по-големи. Това е уточнено на среща на общинското ръководство с фирма „Екопак“ след многобройни граждански сигнали за преливащи боклуци, съобщи зам.-кметът Димитър Недев.
Една от причините за струпването на кашони около контейнерите е нарастването на интернет търговията. Вместо гражданите и магазините да сгънат картонените опаковки и да ги хвърлят в съдовете, те ги оставят отстрани, а контейнерите са празни. Затова ще се прави и разяснителна кампания по магазините, за да ги предупредят, че ще им се налагат санкции, ако не хвърлят боклука по правилата, заяви Недев.
В същото време сметосъбиращите фирми трябва да прибират боклука и около контейнерите, но те редовно не го правят. А за несвършена работа Общината няма да им плаща.