Броени дни преди изтичането на срока за подаване на оферти за обявените за продан активи на „Спарки“, регистрираното преди половин година „Спарки Русе 2020“ е получило още над 40 млн. лева заеми от Българската банка за развитие (ББР). Това става ясно от две вписвания в Търговския регистър, направени на 12 януари. На дружеството, създадено с явната цел да придобие активите на русенския машиностроителен завод, са отпуснати два кредита - за 37 330 560 и за 3 350 000 лева. Залогът срещу тях е предприятието като съвкупност, което изглежда доста странно, предвид това че капиталът на „“Спарки“ 2 е само 10 лева.
Както „Утро“ писа, всички недвижими имоти на „Спарки“, които са вписани като активи на дъщерното дружество „Еко Спарк“, бяха обявени на търг от частния съдия-изпълнител Венцислав Маринов. Този търг приключва днес и изглежда много вероятно, че купувач на имотите за близо 24 млн. лева ще има.
„Спарки Русе 2020“ бе регистрирано през май 2020 г. и веднага бе кредитирано с 3 млн. евро от държавната ББР. Дружеството е еднолична собственост на адвоката Михаил Нацкин, а негов управител е Макс Зиф, който беше нает от ББР да консултира оздравяването на фирмите в групата на „Спарки“. Държавната банка е най-големият кредитор на русенската фирма, след като преди години изкупи заема на Банка ДСК. Сега тя финансира ново преструктуриране на бизнеса. Но въпросът е как новият собственик ще подобри положението и ще може ли да направи предприятието печелившо, така че то да връща многомилионните заеми, които не само не намаляват, но и с бързи темпове растат.