Общината сформира група в „Комунални дейности“ за ремонт на тротоарите, които са в изключително лошо състояние, съобщи вчера на пресконференция зам.-кметът Димитър Недев. На първо време те ще се асфалтират, тъй като обучението на работниците за полагане на плочки изисква време. Освен това общинското комунално предприятие ще купува техника за запълване на дупките по улиците. За тази дейност също ще бъде сформирана специална група за асфалтово полагане.
Както е известно, предишната общинска власт изтегли 10-милионен кредит за асфалтиране на улици и ремонт на тротоари. Предстоящият голям ремонт на ВиК инфраструктура обаче спря тази програма и парите бяха пренасочени към продължаващата реконструкция на ул.“Потсдам“. От заема досега са изцяло асфалтирани 11 улици, а много тротари, дори в централната част, останаха с разбити и дори липсващи плочки.
„Голямото предизвикателство за тази година ще бъдат ремонтите, свързани с ВиК, тъй като проектът е мащабен и със сигурност ще има разкопани улици. Няма как това да не създаде неудобство на гражданите, но ние сме изложили нашите изисквания то да е минимално и на етапи“, каза зам.-кметът Магдалина Илиева. Всички 130 улици, които са включени в проекта, обхващат и централната част на Русе, където се очаква да се създадат най-много затруднения с движението. Разкопаните улици ще се асфалтират с чисто нов асфалт от бордюр до бордюр, а не само участъците, където се е работело, уточни Илиева.
Друг наболял в последно време проблем е състоянието на светофарите, които се налага постояно да се ремонтират. Причината е, че електрическите кабели са от 80-те години, не са подменяни и дават на късо, особено при дъжд, обясни директорът на „Комунални дейности“ Митко Чокоев. Това е причината светофарите на кръстовището на кварталите „Дружба“ и „Чародейка“ често да не работят. Напоследък и няколко светофара пострадаха при пътно-транспортни инциденти и също трябва да бъдат ремонтирани. 
Нужда от ремонт има и уличното осветление. сега това става бавно, защото предприятието разполага само с 6 електротехници за цялата община - Русе и малките населени места. Затова се предвижда закупуване на необходимата техника и реорганизация на групата за ремонт на осветлението. Продължават и ремонтите на детски градини и ясли, извършвани от създадената в началото на 2020 г. група за строителни дейности.
Всичко, което извършва със собствени сили общинското предприятие „Комунални дейности“, е спестило 30% от разходите, които щяха да бъдат направени, ако работата беше възложена на външни изпълнители, посочи Чокоев.