Работещите в Западната промишлена зона трябва да вървят час, за да намерят транспорт и да се приберат от работа в нечовешки условия на кал и студ вечер заради затварянето на Сарайския мост, разказва един от потърпевшите Румен Димитров.
„Събота и неделя минаваме под моста, когато е тъмно. Сега е студено, вали дъжд и сняг и там почти винаги е кално, а релсите са опасни, минава влак отдолу и не смятам, че е нужно да стане злополука, за да се реагира“, казва Румен Димитров.
Сарайският мост бе затворен за поправка на 28 септември като част от ремонта на бул.“Трети март“ на стойност над 7 000 000 лева. Предварителни разчети сочеха, че мостът трябва да бъде отворен до края на февруари. Работата по булеварда изпреварва зададените срокове и повече от половината от нея е свършена, но с моста не е така.
„На 15 януари /днес - б.р./ ще бъде излята греда и имайки предвид това, едва ли ремонтът ще бъде завършен февруари месец“, призна зам.-кметът  Магдалина Илиева. 
След като се отлее бетонът, ще е необходим около месец за т.нар. му узряване и реалистичният срок за отваряне на моста е през март.
Някои от големите частни фирми в индустриалната зона в периметъра на ремонта са осигурили транспорт на работниците си, но това не се отнася за всички. 
„Когато отивам на работа, слизам от басарбовския автобус на Дъговият мост. Вечер вървя пеша 35 минути до Корабното училище, за да хвана автобус. Никой не се интересува от ситуацията ни“, казва Румен. 
Като удобни той посочва линиите 16 и 19 на градския транспорт, но и при тях има съществен проблем, защото вървят само в определени часове, а през уикендите едва се хващат.
„При изпълнение на разписанието си линиите 16 и 19 са с удължено времепътуване и решението за движението им е съобразено с предложенията на гражданите, работещи в Западната промишлена зона. Тези линии обхващат обслужването на повече квартали в града и осъществяват връзка със Западната промишлена зона“, коментира зам.-кметът Димитър Недев.
„Преминаването на пешеходци през пътните връзки на пътен възел Сарая и нерегламентираното пресичане на коловозите на Товарна гара Запад е самоволно решение, изключително опасно и не се препоръчва“, каза още той и помоли да се избягва този район.