Шест минимални работни заплати или 3900 лева да стане трудовото възнаграждение на кмета на община Русе от 1 февруари, предлага Пенчо Милков с докладна, която ще се разглежда на предстоящото заседание на общинските съветници. В момента неговата основна заплата е 2500 лева, която беше определена с решение на съветниците през януари миналата година и влезе в сила от февруари. Тогава Пенчо Милков се отказа от 3000 лева заплата с мотива, че повишението трябва да става постъпателно.   

В предложението е представена и справка колко са получавали предишните кметовете по мандати: 1999-2001 - 9.43 минимални работни заплати /МРЗ/, 2002-2005 - 15 МРЗ, 2005-2011 - 10 МРЗ и 2012-2019 - 5.52 МРЗ. Низходящата тенденция продължава и при Милков, чиято сегашна заплата представлява 3.846 минимални работни заплати. Предложената нова заплата остава все пак под максималния размер, който може да взема кмет на община и който е около 5949,45 лв., колкото получават министрите. В докладната е посочено също, че средствата за трудовото възнаграждение на кмета на общината са осигурени чрез държавния бюджет.
Със сигурност това предложение ще бъде одобрено, защото заплатите на председателя на Общинския съвет и на съветниците са обвързани със заплатата на кмета. В този случай основното трудово възнаграждение на председателя Иво Пазарджиев от 2250 лева ще стане 3510 лева или 90% от заплатата на Милков. И двамата към тази сума ще прибавят и по 1% за стаж за всяка прослужена година.
Сега общинските съветници вземат 20% от брутната работна заплата на председателя на Общинския съвет за присъствие на сесия и 5% за заседание на комисия, в която участват, като общата сума не може да надхвърля 70% от заплатата на председателя. В момента това са около 580 лева. На предстоящата сесия ще бъде разглеждано и предложението на Асен Даскалов /ВМРО/, Мирослав Славчев /Атака/, Митко Кунчев /ДБ/, Иван К. Иванов /БСП/ и Станимир Станчев /СДС/ за нов начин на изчисляване на техните заплати. Както „Утро“ писа, петимата предлагат общинският съветник да получава 75% от минималната работна заплата за страната за участие в заседание на общинския съвет и 18% от минималната работна заплата за участие в заседание на комисия. В цифри това изглежда така: 487,5 лева за сесия и 117 лева за една комисия, а мнозинството от тях участват в две и повече комисии. Както „Утро“ вече писа, един от съветниците участва в 4 комисии и това ще му доне 955.50 лева на месец. 26 заседават в три комисии, респективно могат да получават по 838.50 лева месечно, 15 са в по две, респективно с възможен месечен таван от 721.50 лева. За 9 от избраниците в официалния сайт на Общинския съвет липсват данни за участие в комисии.
Много изненадващо в този списък, в който обаче вносителите са напечатани и липсват лични подписи, е присъствието на Станимир Станчев, който в понеделник остро се обяви от името на СДС против тази формула на специално свикана пресконференция. „Категорично не стоя зад тази идея, някой не си е свършил работата“, заяви той.
Досега никой освен СДС не е възразил срещу това предложение, но на сесията най-точно ще стане ясно разположението на силите. А както е известно, повишението на заплатата е предложение, на което не може да се откаже лесно.