Покупко-продажбите на недвижими имоти в Русенско през пандемичната 2020 г. са с 12.6% по-малко, отколкото през предходната година. По данни на Агенцията по вписванията (АВ) пред нея са изповядани 4347 сделки при почти 5 хиляди през предишните дванадесет месеца. Данните отразяват само покупко-продажбите на сгради, части от тях и земя с нотариален акт, които са и преобладаващият тип сделки. 
Кривата с броя на сделките показва най-рязък спад през пролетта. Януари започва със слаб ръст (4.7%) - най-ниския сред големите градове. През февруари той се забърза до 6.4%. През трите месеца на извънредно положение, затруднени огледи и изповядване на сделки пазарът се срина. Дъното беше достигнато през април - пълният месец с локдаун, с 58% спад на сделките. През март, в който животът беше затворен само наполовина, отливът е с 13%. А май, в чиято втора половина мерките бяха вдигнати частично, намалението е с 29.9%. 
Юни бе месецът на наваксването с 11.93% повече сделки. Традиционият летен пик през тази кризисна година обаче липсваше. През юли и август броят на сделките намалява съответно със 7,5 и 5,5 на сто спрямо миналата година. Мигрантите, които обикновено купуват през летните си ваканции, през тази година се прибраха в страната по-рано. А през юли и август хората бяха заети да наваксват заради затворения живот при карантината.
Когато през септември се прибраха от плажовете, планините и селата, броят на сделките скочи с 5%. След този месец кривата на пазара вече започна да се движи в ритъма на миналогодишната, но под нейните нива. През октомври и ноември спадовете са с 11 на сто. През декември, когато вече бяха въведени и ограничителни мерки, активността, изразена в брой имотни сделки в сравнение с предходната година, се срива с 25.9%.