За никого не е тайна, че през последните няколко години популацията на улични котки в Русе се увеличи драстично. Причината е много проста - рязкото намаляване на бездомните кучета вследствие на 10- годишната кастрационна програма. При премахването на естествения враг на котките нормално е броят им по улиците да се увеличи. Същият ефект би се получил и със свръхпопулация на плъховете, в случай че рязко изчезнат котките.
„Трябва да се стремим към баланс. Котките се кастрират и сега, но в малък обем и не планово. Би трябвало да се помисли за една бъдеща кастрационна програма, но в момента няма средствата за този мащаб“, казва управителят на общинския приют за безстопанствени животни Жени Попова. 
В момента там има 20-тина котки и 450 кучета. Те вече не са по улиците на Русе,
но се появяват други, които идват от селата в близост
„Те са от малките населени места около Русе. Често собственици изоставят имота с животното в него. Приемаме при нас животни от селата, но предпочитаме да не ги връщаме обратно там“, казва Жени Попова.
Повечето животни, най-вече кучетата, се осиновяват в чужбина. Това е и защото част от организациите партньори на приюта са немски и холандски. Посредник за осиновяване в Холандия е фондацията „ЛУСИ“. Приютът си партнира и с фондация Tierhilfe Ruse. Това не означава, че липсва местен интерес към животните, но приютът има право да избира къде да изпраща животното според условията, в които то ще живее, и на месец за чужбина заминават около 40 кучета. Нужно е кучето да бъде пускано да се разхожда, да не седи вързано със синджир и да има къщичка.
Проблемът с изоставените домашни любимци обаче се разраства. Миналата 2020 година беше изпълнена с лишения за много хора и част от тях изоставиха именно котките и кучетата си. Често това се случва, когато стопанинът почине и
наследниците нямат възможност или желание да поемат грижите за животното
Именно така Томислава Стоева намира възрастна персийска котка на улицата. До котката има оставено парче кренвирш от някой добронамерен случаен минувач, но месото не е бутнато. За сметка на това котката с охота изяжда купените гранули, които очевидно е свикнала да яде през целият си живот.
„Първоначално направихме пост във фейсбук и много хора отговориха веднага. Такава реакция не е имало, когато става дума за обикновени улични котки, и се усъмних в намеренията на тези хора, затова занесох котето в приюта“, разказва Томислава.
Котката е очевидно изоставена, но за щастие бързо успява да си намери дом в София. Проблемът с домашните любимци на улицата е, че те са свикнали да са сами в домашни условия и самото местене, живеене навън и сред други котки е голям стрес за тях. Понякога случаят е съвсем невинен - животното просто е избягало и се е изгубило.
„Животните, които са домашни любимци, се предполага, че са свикнали да живеят с хора и не е нормално да са на улицата. Затова призоваваме
всички собственици да регистрират и чипират домашните си любимци
Намирането им в такива ситуации би било много по-лесно, но проблемът започва в частните клиники. Когато човек заведе домашния си любимец, всички процедури излизат около 100 лева и отгоре с чипирането, затова често хората си ги спестяват, но после, ако животното избяга, разчитат на нас“, казва управителката на приюта.
За щастие, тази година не е изпълнена единствено с тъжни истории и очевидно урокът, който научихме покрай пандемията, е да си помагаме. През 2019 г. в приюта са пристигнали дарения на стойност 12 хил. лева, а до средата на 2020 година те са над 30 хил. лева. Всичките са неща, от които в приютът имат нужда за подобряване на условията за животните - лекарства, слама, играчки, климатик за стаята на котките и др.
В момента приютът прави кампания с календари със снимки на животните в него и набира средства за медицинска апаратура, която е нужна за оставянето на болните животни на системи и през нощта. Другата цел за 2021 година е да обновят къщичките, в които живеят кучетата, защото те са вече на 10 години.