„Нова година - нов късмет и нова заплата, която по принцип изкарват хора с пълен работен ден. Управляващите в общината нямат реална представа за реалния стандарт на живот в града“. Това заяви вчера общинският съветник от СДС в Русе и областен председател на партията Станимир Станчев на пресконференция за готвените промени в правилника на Общинския съвет, свързани със заплатите на общинските съветници.
„Същината на предложението се състои в това да се развържат заплатите на общинските съветници от тази на председателя на Общинският съвет. В краен резултат възнаграждението им леко ще се вдигне, но не това е проблемът, а нарушаването на законово установен принцип. Ние намираме тази промяна за грозна, за ненавременна и противозаконна, за това и ще се противопоставим на нея“, каза Елеонора Николова от групата на СДС.
По закон месечното възнаграждение на общинския съветник не може да надвишава 70% от заплатата на председателя. Новото предложение е заплатите да се диктуват от минималната работна заплата за страната. Негови автори са Асен Даскалов от „Патриотите-ВМРО“, Мирослав Славчев от „Атака“, Митко Кунчев от „Демократична България-Обединение“, Иван К. Иванов от МК „БСП за България“ и Дауд Ибрям от ДПС. Мотивите им са, че така съветниците няма да бъдат ощетени, ако председателят излезе в болничен или неплатен отпуск.
 Според новата методика общинските съветници ще получават 75% от минималната работна заплата за участие в заседание на Общинския съвет и 18% от минималната работна заплата за участие в заседание на постоянна комисия.
При минимална работна заплата 650 лева това означава 487.50 лева на сесия и 117 лева на комисия. 
По информация от официалния сайт на Общинския съвет един от избраниците участва в 4 постоянни комисии, което означава възможен месечен доход от 955.50 лева.
26 са участниците в по три комисии и респективно могат да получават по 838.50 лева, а в по две комисии заседават 15 съветници, които ще се разписват срещу 721.50 лева на месец.
За 9 от избраниците няма данни в колко комисии участват.
В момента средният месечен доход на общински съветник е 580 лева.