Пламен Атанасов не спира да предизвиква себе си и вчера изкачи на ръце 1297 от всичките 1300 стъпалата до върха на внушителния монумент „Създатели на българската държава“ в Шумен. Това е второто му върхово постижение след изкачването на 885-те стъпала на паметника на Шипка на ръце, което му осигури място сред рекордьорите на Гинес. Този път подвигът му бе посветен на събирането на средства за благотворителната фондация „Александър Русев“, но имаше и личен момент - това беше неговият специален поздрав за вчерашния рожден ден на майка му.
Изкачването започна в 9 часа сутринта въпреки студа и непрекъснатия дъжд. Стъпалата бяха мокри и хлъзгави, но нищо не спря Пламен, чийто поход нагоре беше излъчван на живо в страницата му във фейсбук. Шест часа след старта, след огромни усилия и многобройни мускулни крампи, Пламен беше на върха. Останаха му само последните три стъпала, но опитът бе успешен и целта - покорена.
А приятелят му Теодор Цветков, четирикратен спасител на богоявленския кръст и първият, насочил вниманието към каузата на фондация „Александър Русев“ за изграждане на басейн за деца с увреждания, направи краткия, но казващ всичко коментар: „Знаех, че ще успее, невъзможното го правим ние, хората“.