След цяла година очакване финландската веригаа за бързо хранене „Хесбургер“ /“Hesburger“/ най-после отвори ресторанта си в Русе. Той се помещава в красивата реставрирана къща на ул. „Александровска“ 43 и вчера посрещна първите си клиенти. Именно тази сграда с впечатляваща русенска архитектура е причината за голямото забавяне. Тъй като е паметник на културата, всички документи са чакали одобрението на Националния институт за недвижимо културно наследство, а както е добре известно, това е може би най-тромавата и бавна институция у нас.
Вероятно заради пандемията ресторантът отвори в съвсем делови порядък и само бели балони около вратата подсказваха вчера на минувачите по „Александровска“, че заведението работи. Младият екип, който посреща клиентите, предлага голямо разнообразие от бургери, пържени картофки, десерти и безалкохолни напитки, засега - само за вкъщи. Работното време е от 10 до 20 ч, като всеки ден до 12 ч има специални сутрешни предложения. Тук може да опитате и прочутата бяла краставична майонеза, една от емблемите на „Хесбургер“, създадена от основателя на семейната верига Хейки Салмела през 1972 г. за неговите двуетажни бургери. Негово по-късно творение е и майонезата с червен пипер, която също се предлага в заведението.
След почти забравеното някогашно присъствие на „Макдоналдс“ и „KFC“ в Русе, „Хесбургер“ е първият ресторант на голяма международна верига за бързо хранене тук от години. Той е 18-ият ресторант на веригата в България, като първият е открит през 2016 г. в София.