Намеренията на „Топлофикация Русе“ да премине на изцяло екологично гориво през летните месеци и да захранва целия град с топла вода единствено чрез закупените три когенератора на природен газ е пред провал, научи „Утро“ от изпълнителния директор на дружеството Севдалин Желев. Причината е, че Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ вече пет месеца тупа топката и не намира време да одобри заявеното инвестиционно намерение.  

Инвестиционното предложение за „Монтаж и експлоатация на три броя когенератори с гориво природен газ“ бе публикувано на сайта на Община Русе на 5 август. Становище по него трябва да дадат РИОСВ и МОСВ. Какво толкова има да се мисли по него, не е ясно. Да се замени изгарянето на въглища с възможно най-чистото гориво, каквото е природният газ - какво по-екологично да си представим от това? Улисано в разправии за язовири, липса на питейна вода, мръсен въздух и какво ли не, екоминистерството обаче изглежда не намира време да удари един подпис. И доставените още преди пет месеца 120-тонни когенератора отлежават, чакащи височайшата благословия. Дано все пак до март екоминистърът Емил Димитров намери време да подпише, иначе ще дойдат избори и кой знае - проектът току виж принудително се отложи за догодина. Въпреки че всичко за монтажа на съоръженията е отдавна готово.
Намеренията на „Топлофикация Русе“ бяха до лятото на 2021 г. новите мощности да бъдат приведени в действие. Всеки един от когенераторите ще може да произвежда до 7 МВт електрическа и топлоенергия като по този начин осигурява гореща вода за всичките си клиенти. От изгарянето на природен газ се отделят единствено вода, водни пари и въглероден диоксид и поне през лятото от комините на ТЕЦ-а няма да излиза пушек. В студените месеци, когато трябва да се подава и топлоенергия към радиаторите, ще се палят и котлите на въглища.