След като повече от месец светещият надпис „Русе“ на кея стоя със счупена буква С, за което преди седмица писа и „Утро“, намери се гражданин, който поправи щетата със синьо фолио. „След като повече от месец гледах счупената буква на надписа „Русе“ на новия кей, реших да запретна ръкави. Купих 1 метър синьо фолио за 2 лв, взех ножица и тиксо. 5 минути по-късно вече имаме отново хубав надпис. Това разбира се е временно решение“, написа във фейсбук Иван Белчев.
За съжаление, не само надписът е станал жертва на вандали, които избиват комплекси, като рушат общинска собственост. Огънати от ритници са металните кошчета за отпадъци, счупени са чешмички. Досега не е станало известно дали тези „юнаци“ - надрусани, пияни или просто агресивни, са заснети от камерите и издирени, за да покрият щетите.
На въпрос на „Утро“ кой и за чия сметка ще отстрани повредите, от Община Русе ни отговориха, че към изпълнителя на обекта е отправено такова искане, тъй като реконструкцията на кея е в гаранционен срок. Ремонтът на надписа „Русе“ обаче ще е за сметка на общината, тоест на всички нас, които плащаме данъци, защото счупването е следствие на очевидна вандалска проява и не става дума за лошо качество на материалите или проблем при поставянето на знака. Вандалите не са заснети, тъй като счупването е станало в няколкото часа, в които системата за видеонаблюдение в града е имала проблем точно с камерите на кея, обясни кметът Пенчо Милков. Общината вече се е свързала с фирмата, изработила и поставила надписа, и скоро той ще бъде ремонтиран, уверяват от кметството.