Главният диригент на Русенската опера Димитър Косев е номиниран за приза „Млад музикант на годината“ за 2020 година. Номинацията е в анкетата на предаването за класическа музика на Българското национално радио „Алегро виваче“. Тя се провежда в рамките на популярната национална анкета „Музикант на годината“, която радиото прави от 1990 година. В 30-ото издание на своето допитване „Алегро виваче“ за втори път поставя акцент изключително върху младите музикални дарования и техните успехи в последната календарна година. Предишният шанс за младите в музиката бе през 2008 година. 
Имената и кратки бележки за 11-те номирани могат да се видят на сайта https://bnr.bg/horizont/page/glasuvaite-za-mlad-muzikant-na-godinata-2020. Пак там всеки може да гласува за своя фаворит. Вотът се подава до 28 февруари. 
Номинациите са подредени по азбучен ред. Русенецът е отбелязан като най-младия главен диригент на оперен театър в България. Посочва се, че той заема тази артистична позиция едва 28-годишен. И се припомня, че е роден в Русе през 1992 г., завършва Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“ в класа на Евгени Желязков. След това се дипломира в консерваторията „Прайнер“ във Виена, където учи дирижиране при проф.Максимилиан Ченчич и пиано при проф.Щефан Мьолер. 
От Русенската опера канят почитателите на тяхното изкуство да дадат своята подкрепа за Косев, като гласуват на сайта на БНР. 
Впрочем тази вечер ще бъде първата изява за годината на оркестъра на операта под палката на младия маестро. Това ще стане в зала „Филхармония“, където ще бъде изнесен Новогодишният гала концерт. Той е подарък за русенци - входът е само с покани, които свършиха буквално дни, след като бе обявено, че меломаните могат да се снабдят с тях на касата на музикалния театър. 
Балетът „Снежанка и седемте джуджета“ е второто заглавие в януарския афиш - на 16 януари. На 23 януари предстои симфоничен концерт под диригентството на Емил Табаков с участието на именития пианист Людмил Ангелов. На 27-и „Карневале ансамбъл“ ще поднесе своята нова изненада - концерта „Вариации по Моцарт“, посветен на 230-ата годишнина от кончината на великия композитор. Първият месец на годината ще завърши с новата постановка на операта „Севилският бръснар“, която е режисьорски прочит на баса Орлин Анастасов и премиерата й предизвика голям интерес, но коронапандемията попречи русенската публика да я види втори и трети път.