Петото издание на русенското арт биенале „Данубиа“ ще бъде първото ново събитие през новата 2021 година за Художествената галерия. Изложбата на различни по жанр и техники произведения, изпратени за организирания от румънския куратор Дан Труйка мобилен форум за изящни изкуства, ще бъде открита на 15 януари. Няма да има официално откриване в обичайния смисъл на думата, за да спазим изискванията за предпазните мерки в условията на пандемия, обясни художничката Красимира Кирилова от галерията. Засега все още не е сигурно и дали самият Труйка ще успее да мине границата и да дойде в Русе. Експозицията ще остане на вниманието на русенските ценители до 29 януари. 
След продължителна принудителна Ковид пауза Художествената галерия отвори врати вчера. В момента там може да се види изложбата, посветена на 75 години от създаването на русенското Дружество на художниците. Тя бе открита в края на ноември и показва работи на 75 автори, работещи в областта на изящните и приложни изкуства, дизайна.  
Освен тази експозиция могат да бъдат разгледани и постоянните ни изложби „Българско изкуство - първата половина на 20 век“, „Основателите на галерията“, „Българско изкуство - 80-те години на 20 век“, „Иконата преди и сега“, казаха от галерията. И напомниха, че ще се допускат посетители, които ненадхвърлят 30 процента от капацитета на изложбените пространства, като всички трябва да носят маски и да спазват дистанция от поне метър и половина.