Трагичната история на 77-годишен мъж, лежал в двете университетски болници в Русе за лечение от Ковид-19 и починал в началото на новата година, можеше да е една от многото, с които коварният коронавирус напълни живота ни. Но внучката на бившия капитан на кораб Леонора Шокордова е убедена, че дядо й е можел да бъде спасен и е решена да търси справедливост. В пространен пост във фейсбук тя описва драмата на семейството.
Всичко започва на 12 декември, когато след преглед от Спешна помощ заради затруднено дишане и температура 37 градуса, което поражда съмнения за Ковид-19, на възрастния мъж и съпругата му е препоръчано да си направят PCR тест. И двамата са отрицателни, но на следващия ден състоянието му се влошава и той е приет в болница „Канев“ с двустранна пневмония. Направените му бърз и PCR тест отново са отрицателни, но поради съмнения за коронавирус е настанен в Ковид отделението. Два дни след това близките му губят връзка с него, защото батерията на телефона му пада, а от болницата им дават противоречива информация за състоянието му, твърди Шокордова.
Според нея дядо й се е заразил точно в това отделение, защото след 10-дневен престой е изписан на 23 декември в по-тежко състояние. На близките му е препоръчано да се лекува в домашна топла обстановка, тъй като пневмонията е стабилизирана. През този период семейството решава да се самоизолира и да няма никакви контакти с други хора.
 На 29 декември обаче състоянието на пенсионера се влошава и той е приет в болница „Медика Русе“. Тогава пробата му за коронавирус вече е положителна, а след три дни в критично състояние, интубиран и с прелята реконвалесцентна плазма той не успява да пребори болестта и почива в Ковид отделението на лечебното заведение. Положителни се оказват пробите и на близките на починалия мъж, които живеят с него.
Адът, който дни наред преживяхме с моето семейство, не пожелавам на никого. Разказвам тази история, не защото с нея ще върна дядо, а защото искам справедливост, искам промяна, пише във фейсбук Леонора Шокордова.
Възрастният мъж дойде на лечение в „Медика Русе“ в много тежко състояние и дежурният екип в отделението за лечение на Ковид болни положи всички усилия, но не успя да го спаси, защото той беше доста закъснял, каза за „Утро“ вчера административният директор на университетската болница Алисе Муртезова. 
Досега до мен не е постъпвал сигнал от близките на този пациент за обвиненията, които те отправят към болницата, но аз се самосезирах от въпросите на журналисти за изясняване на случая и започвам вътрешна проверка, посочи изпълнителният директор на Университетска болница „Канев“ Иван Иванов.