Дружеството „Еонметалл България“ вече има издаден сертификат за инвеститор клас „А“, научи „Утро“. Той ще бъде връчен официално на фирмата в Министерството на икономиката следващата седмица. Така продажбата на летището в Щръклево на компанията с малайзийско участие отново излиза на дневен ред.
Зам.-кметът по икономика Златомира Стефанова потвърди за „Утро“, че към момента имат устно уведомление за издадения сертификат и очакват писмения документ, за да седнат отново с инвеститора на масата за преговори. 

На 10 февруари миналата година Общинският съвет в Русе гласува предварително съгласие летището да бъде продадено на „Еонметалл България“, като обаче сделката бъде осъществена само ако дружеството получи сертификат за инвеститор клас „А“. През юли фирмата помоли за удължаване на срока с три месеца, което също бе одобрено от общинските съветници. И този срок обаче изтече в началото на декември, което означава, че процедурата трябва да започне отначало.
Според Златомира Стефанова издаването на сертификата е било очаквано, като Общината през цялото време е поддържала връзка по случая с икономическото министерство. Въпреки че документът гарантира определени привилегии на инвеститора и по-бързо административно обслужване, ще е необходимо известно време за запознаване с документацията и планиране на необходимите стъпки. След което предложението за продажба на летището отново ще бъде внесено за одобрение в Общинския съвет.