С церемония и отдаване на почит към паметта на бележития поет, публицист и революционер Христо Ботев русенското читалище, което носи неговото име, се събра пред барелефа на пламенния българин по случай 173-тата годишнина от неговото рождение. Председателят на читалището Вяра Косева припомни най-ярките моменти от живота на героя, а Живодар Душков представи новия, пети поред, брой на Ботевия вестник, който издава родолюбив русенски екип. Представителите на „Традиция“ Стефан Игнатов и Цанко Чуров показаха униформи и въоръжение от времето на Априлското въстание и Ботевата чета.
След като поднесоха венец на барелефа, русенци се свързаха онлайн с почетния председател на дружеството на българите в Букурещ Лука Велчов. Той направи връзка между хората от русенското читалище и представителите на българското посолство в румънската столица, които бяха дошли да се поклонят пред паметника на Ботев в парка Херъстръу. Всяка година на тази дата ние пътуваме до Букурещ и полагаме нашите цветя пред Ботевия паметник, но тази година пандемията ни възпрепятства да спазим традицията, надяваме се скоро това да се промени, каза за „Утро“ Вяра Косева. 
По-рано през деня в двете детски градини „Слънце“ и „Синчец“, включени в стартиралия вчера проект „Градим знания за Русе и България“, се проведоха уроци по родолюбие, в които децата от подготвителните групи, бяха запознати с живота и дейността на Христо Ботев.