За четвърта година 26-годишният Теодор Цветков улови кръста, хвърлен вчера във водите на Дунава от митрополит Наум. Той бе и плувецът, който първи стигна до давещия се 29-годишен Йордан и не позволи празникът да бъде помрачен.
20 смелчаци скочиха в реката за кръста, който почти веднага се озова в ръцете на Теодор, а останалите мъже се скупчиха да го поздравяват. В този момент се видя, че един от плувците се дави и присъстващите на понтона започнаха да викат за помощ. Теодор пръв успя да стигне до него и заедно с притеклите се останали момчета именика Йордан бе изваден от реката. Той сподели, че за първи път скача за Богоявленския кръст, но глътнал вода и се паникьосал. Безкрайно е щастлив, че останалите са го спасили и въпреки премеждието е готов пак да го направи.
Теодор Цветков пожела на русенци да са здрави и по-смирени. Хората трябва да се осъзнаят и да спазват Десетте Божи заповеди, каза той веднага след изваждането на кръста. На понтона го очакваха кметът Пенчо Милков, който му подари хавлия и сто лева, владиката Наум, който даде своя подарък - сребърно кръстче, а от името на областния управител Галин Григоров Цветков получи ръчно изработена икона на св.Богородица Троеручица, реплика на чудотворната икона в Рилския манастир. Всичките 20 младежи, които скачаха за кръста, получиха подаръци от владиката и грамоти от областния Григоров.
Преди това митрополит Наум и свещеници отслужиха Богоявленски водосвет и благодарствен молебен. Вместо обичайната площадка, на която се събираха представители на различни институции, вчера на кея бе поставена малка скромна масичка с купел с вода и свещи. Отсъстваше строят на военните и бойните знамена, които обичайно се освещават на този ден. Десетки русенци се стекоха на брега на реката, за да станат част от богоявленския празник. Когато започна водосветът, дистанцията беше пренебрегната, а минути преди кръстът да бъде хвърлен в Дунава, тълпата хукна към оградата на кея с телефони в ръка, за да снима кулминационния момент. 
Теодор Цветков, който веднъж е вадил кръста и от река Вардар в Северна Македония, е треньор по плуване с два златни медала от световни първенства и е известен с множество благотворителни каузи. През лятото на 2018 г. той постави рекорд на Гинес за преплуване на 10 километра с една ръка за 5 часа и 13 минути. В момента учи магистратура по управление на институциите за социална работа в Русенския университет. През тази година планира да се включи в надпреварата „Ocean 7“ и да преплува седемте най-трудни канала в света. До момента само 26 човека са успявали да постигнат това. Неговото желание е да бъде най-младият и най-бързият състезател, както и първият българин. За целта обаче се нуждае от финансова подкрепа от над 60 000 лева.