„Разбира се, че ще се ваксинирам“. Това заяви вселенският патриарх Вартоломей, отговаряйки на въпрос на вестник „Вима“ дали ще си постави ваксина срещу коронавируса.

„Смятам, че това го изисква и възрастта ми. Наближавам 81 години, така че спадам към възрастовата група, която трябва да се ваксинира. Това обаче не е само въпрос на необходимост или избор, а и на отговорност към ближния“, подчерта вселенският патриарх.

Той се надявам, че скоро ще се ваксинира по-голямата част от населението в света, за да спре разпространението на смъртоносния вирус.

„Разбира се, дотогава всички трябва да спазваме стриктно предпазните мерки , за да не оплакваме повече жертви“, призова патриарх Вартоломей.

Той посочи, че пандемията е променила социалния живот, ежедневието ни, нашето участие в живота на Църквата.

„През целия този период сме дълбоко трогнати от страданията на безброй ближни и сме впечатлени от саможертвата на лекари и санитари. Затова е неприемливо при толкова жертви и толкова болка да има хора, които пренебрегват наличието на пандемия, смятайки, че тя е дело на някакви кръгове“, категоричен е вселенският патриарх.