Политиката за „издирване“ на футболисти, тръгнали някога от Русе, заслужава похвала. Никак не е ясно каква е класата на Огнян Николов, Василен Марков и Преслав Петков, но опитът да бъдат проверени като наши, си струва. Та на последния мач между „Лудогорец“ и „Ботев“ /Пд/ в Разград „канарчетата“ излязоха с 8 юноши /!/ и макар че загубиха, се представиха доста прилично.
Да се прави съпоставка между ботевската и дунавската школа ще е глупаво. 10-11 години след „новото начало“ дунавските отбори при юношите почти неизменно се борят да останат в елитните си дивизии. И всеки треньор - особено щом му разместят позицията с подготовката на отбор от друга възрастова група - не пропуска да каже: „Падна ми се кофти набор!“. Излиза, че той е бил перфектен, а колегата му, работил по-рано с този набор, не си е свършил работата.
Резултатът е ясен - за толкова много сезони в мъжкия отбор играеше само един „чистокръвен“ дунавец - Диян Димов. Всички други бяха пришълци, доведени на килограм /изключваме само първата година в Ефбет Лига с Веско Великов като старши треньор/. Вярно, в края на отминалото първенство тогавашният старши наставник  Людмил Киров заложи на няколко юноши, но той бе с вързани ръце - просто нямаше никакви хора на пейката. И нека да не се лъжем - тези момчета, колкото и малък шанс да имаха за доказване в мъжкия футбол, не изпъкнаха с кой знае какво. Не че някои от тях не дават надежди. Може би им трябва време, но пък футболисти на тяхната възраст вече правят фурор по големите европейски терени.
Вярно е още, че бяха изпуснати някои талантливи младоци. Централният нападател Борис Димитров бе харесан от „Славия“. Митко Русанов пък се забърка с проби в „Локо“ /Пд/, при „белите“ на „Овча купел“ и накрая спря в... Плевен.
В клуб като „Дунав“, където всеки лев е с цената на оцеляване, няма как да има друго отношение, освен изключително внимание към школата. Тя може да спаси и изгради добър отбор. Да, ще се нужни години, но друг път няма. Нужно е нещо много простичко - да се вдигне нивото. При 300 деца в школата няма как да не се изградят след време поне 7-8 момчета, готови да играят елитен футбол.
Така е на теория. Ще видим какво ще се получи на практика.