Цените на жилищата в Русе отново поемат нагоре през третото тримесечие на току-що отминалата година, показват данните на националната статистика. За периода юли-септември покачването е с 3,1 на сто. Повече поскъпват старите апартаменти - с 3,4%. Цените на новото строителство растат с по-скромните 1,2%, но поначало те са доста по-високи и разликата със старите панелки е от порядъка на 150 евро на квадратен метър.
Цените на жилищата в Русе отбелязаха спад през второто тримесечие и очакванията бяха, че тази тенденция ще продължи, тъй като пандемията и ограниченията за бизнеса заради нея оставиха много хора без доходи. През лятото обаче изглеждаше, че епидемията някак ще ни се размине, което очевидно е върнало оптимизма на някои купувачи. Сега, когато вирусът е навсякъде, но пък вече имаме ваксини, вероятно ще бъде достигнато някакво ново временно дъно.
По изчисления на „Утро“ средната цена на квадратен метър в Русе се покачва до 1241 лева /635 евро/. За последните 5 години повишението е с 38,57%, което прави средно 6,7% за година. Това е доста над инфлацията /поне тази, която се отчита официално/. Което е трудно обяснимо, тъй като населението на града продължава да намалява с над 1000 души всяка година, а нови жилища продължават да се строят. Намаляващо търсене и увеличено предлагане не би трябвало да води до ръст на цените, но то е факт. Според брокери причината е постепенното преместване на живеещите в Русе от по-крайните квартали към центъра, което увеличава търсенето в предпочитаните райони и цените там.
От друга страна, трудно можем да говорим за балон на цените в Русе. Ситуацията съвсем не прилича на тази от 2008 г., когато цените бяха стигнали 1750 лева на квадрат при много по-ниски доходи на хората, отколкото в момента.