36 русенски фирми са добавени тази година към списъка длъжници на Националната агенция по приходите, които имат големи задължения, но нямат имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки, и не са се явили след поканата на приходната администрация за уреждане на дълговете. Натрупаните от тях задължения възлизат на 11,5 млн. лева, които най-вероятно няма да бъдат платени никога и след като се влачат в регистрите с години, накрая ще бъдат отписани.

Някои от закъсалите фирми вероятно са тежко ударени от кризата, последвала пандемията с Ковид-19. Към тях можем да причислим машиностроителната компания „Спарки“, която от години се движи на ръба и вече е натрупала задължения към НАП в размер на 250 хил. лева. Има и дружества без дейност, но със запорирани активи, от които собствениците биха били доволни да се отърват - като „Проект Русе“ на братя Бобокови.
В други случаи обаче определено може да се мисли, че се касае по-скоро за измамни схеми за източване на ДДС. Както „Утро“ преди време писа, осем от десетте най-големи длъжници на НАП от Русе са регистрирани тук фирми на румънски граждани. През февруари към списъка се добави „Диги Електроника“ с неплатени 5,47 млн. лева. Но тя не е последната. На 1 юли в списъка е влязла „Линет Трансфер Ком“ с несъбираем дълг от 425 хил. лева. Тя е регистрирана през 2018 г. в Русе от Щефан-Пуиу Мартинеску. През септември НАП започва да си търси и 107 хил. лева от „Уе Креатив Прод“ на Елена Раду и Кътълин-Габриел Раду. Креативната (ако съдим по името й) фирма е успяла с 3 лева уставен капитал да реализира оборот от почти 1 млн. лева, но след това явно е забравила да си плати дължимите данъци.
Несъбраните 11,5 млн. лева представляват около 3% от данъците, които НАП-Русе събира за държавния бюджет, така че това не е сума за пренебрегване. С тези пари можеше да плащаме по 3000 месечно на 300 лекари, медицински сестри и санитари в продължение на цяла година, така че вероятно нямаше да има недостиг на персонал в Ковид отделенията. Горе-долу толкова са отпуснатите досега пари в помощ на малки русенски фирми, чиито обори са намалели с над 30% заради пандемията.