Какво добави в историята си русенският спорт през тази трудна и смутна 2020 година?
В инфарктната обстановка с коронавируса много от големите състезания не се състояха, не се проведе и дългоочакваната Олимпиада в Токио. И все пак странното време роди не само неприятни новини.
Върховете
Боксьорът от клуб „Русе“ Радослав Росинов завоюва третата си европейска титла при юношите.
Боркинята от „Юнак“ Юлияна Янева завърши сезона със злато на турнира за Световната купа в Белград. Съотборниците й Георги Вангелов и Ахмед Батаев се върнаха с бронзови отличия.
Състезателката по спортно ориентиране от „Истрос“ Ясна Петрова финишира като номер 1 на балканското първенство по планинско бягане в Румъния.
Лекоатлетите на „Дунав“ Инна Ефтимова, Християн Стоянов, Йова Петрова, Стоян Владков бяха шампиони не само у нас, но и на международни турнири.
Младите сабльори на „Русе“ прекършиха конкуренцията у нас, а и спечелиха две титли на международния турнир „Сабята на Етрополски“.
Състезателите по кану-каяк на „Локо“ /Русе/ начело с Даниела Недева и Анастасия Гришина утвърдиха клуба в Топ 3 на България.
Младият състезател по стрелба с лък от „Джамбо“ Иван Банчев и съекипниците му прибраха всички златни отборни купи в националните шампионати на открито и закрито.
Майсторката на въздушен пистолет от „Локомотив-Тончо Тодоров“ Гергана Калоева бе най-добра по родните рубежи, спечели и медали от международни турнири.
Волейболният тим на „Дунав“ стигна до плейофите за разпределение на медалите. Не успя, но пробивът му до Топ 8 бе заслужен.
Сривът
Русенският Цар Футбол отново се оказа гол-голеничък. След 3 години танцуване в елита и дори след участие в Лига Европа някои хора се постараха „Дунав“ да отпадне безславно, а за десерт - да мине през поредно изгнание в аматьорската лига. Затова пък „бащицата“ на клуба, който междувременно се отказа от „рожбата“ си, пое пълен контрол над базата в комплекс „Дунав“ и дори сколаса да вдигне ресторант за рекордно кратко време. Създадена общинска комисия трябваше да отговори на сигнал в прокуратурата, че концесионерът градил ударно, преди съветниците от миналия градски парламент да гласуват за узаконяване на концесията. Комисията се проиъзнесе, че няма нарушения. Все пак Административният съд я задължи да извади на светло всички документи, поискани от подателя на сигнала.
Сагата с „култовия“ ремонт на Градския стадион от фирма „Тарктур“ отново стигна до кривата круша. И по тази линия се работеше по сигнал, че възложените работи за 1 милион лева са претупани, но Специализираната прокуратура обяви - всичко е тип-топ!
Надеждите
Олимпиадата, най-големият спортен форум - поне според заявката на японското правителство - ще се проведе на всяка цена.
Русе ще търси квоти чрез Юлияна Янева, Георги Вангелов, Ахмед Батаев, каякарките Недева и Гришина, стрелеца Иван Банчев. Вече имаме един билет за Токио - спечели го световният шампион за параолимпийци в леката атлетика Християн Стоянов.
Дано дочакаме и други приятни изненади.