От 1 януари 2021 г. студената вода в Русенско ще струва 2,944 лева за кубик с ДДС, реши вчера Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Цената е с 21 стотинки по-ниска от досегашната, така че от доста година насам за първи път ще имаме поевтиняване - с близо 7 на сто.
Цената остава доста под социално поносимата цена на водата, която е определена на 4,679 лева за кубик. Тя се изчислява като 2,5% от средномесечния доход на човек от домакинството в съответния регион.
Приятната за потребителите изненада, за която „Утро“ пръв съобщи преди месец, се дължи на променената методика. Утвърдената с 5-годишния бизнес план цена на дружеството се коригира с коефициент, изчисляван от отношението между реално направените и планираните инвестиции. Оказва се, че вместо планираните за периода 2017-2019 г. 12,528 млн. лева инвестиции са извършени само 10,353 млн. Което прави коефициента отрицателен и понижава крайната цена.
Според управителя на „ВиК-Русе“ Сава Савов по-ниската цена ще ограничи още повече възможностите на дружеството за инвестиции в мрежата през следващата година. КЕВР обаче не приема този аргумент и оставя първоначалното си предложение в сила.