Не съм получавал обвинителен акт, подписът, че такъв документ ми е връчен, не е мой. Моето желание е да ме пуснете и да отида при близките си. Това настояваше вчера пред съда 22-годишният Димитър Петров, който е обвинен в опит за убийство на 58-годишната Румяна Ласонина. Жената се е грижила за него като за собствен син, но след като той я прободе с кухненски нож в корема и избяга, смъртта й се размина само защото сама успя да позвъни на телефон 112. Вчера в съдебната зала със сълзи на очи заседанието наблюдава бащата на младия мъж Валентин Петров. Той също е попадал под ударите на сина си и заради побой над него Димитър вече е осъждан. Истинският срив за момчето настъпи при вида на родната му майка Албена. Тогава той клекна и се хвана за главата. Самата Ласонина също бе в съдебната зала заедно с брат си и баща си. Делото наблюдаваше и бабата на Димитър.
Неадекватното поведение на обвинения в опит за убийство и несвързаните му отговори на въпросите на съда наложиха обаче делото да се отложи. Причина за това стана твърдението на Димитър, че не е получавал обвинителен акт. „Не знам, докато бях в затвора в Белене или по друго време, но получих два документа. В единия пишеше хубави неща - че не съм извършил аз престъплението, а от другия нищо не разбрах. Какво стана с тези документи, не знам, защото бях изпаднал в ужас и те са се загубили. Но със сигурност обвинителен акт не съм получавал“, категоричен бе 22-годишният мъж. Това наложи съдът да му връчи копие от обвинението и след като той го прочете, започна да си спомня, че може би е виждал подобен документ, но не е сигурен. След дълги размишления дали делото да се отложи, или да продължи, Димитър излезе с финален отговор да се насрочи за друга дата. Той не пропусна за пореден път да поиска съдът да му измени мярката за неотклонение в домашен арест. Адвокатът му акцентира, че момчето не разбира повечето неща, които съдът го пита, нито знае как да отговори. А това се дължало на шизофреничното му състояние, заради което мястото му не било в затвора.
Какво обаче е психическото му състояние тепърва предстои да стане ясно от назначените комплексни съдебно-психиатрични експертизи. Въпреки че те все още не са приети, едно от вещите лица вчера се противопостави на думите на защитата на Димитър, че той е шизофреник. Прокуратурата пък подчерта, че Димитър непрекъснато се опитва да възпрепятства заседанията. В крайна сметка съдът не го пусна вкъщи, най-малкото за да не извърши отново подобно посегателство над близките си. Решението обаче може да се обжалва.