25 лекари и медицински сестри в Университетска болница „Канев“ са първите, които вчера получиха първата доза от първата партида ваксина срещу Ковид-19 на „Пфайзер“ и „Бионтех“, доставена сутринта в лечебното заведение. Следващият прием ще бъде след три седмици. Желание да се имунизират са заявили близо половината от служителите в най-голямото здравно заведение в областта.
Първите двама ваксинирани бяха д-р Лидия Стефанова и д-р Симеон Симеонов - съответно медицински директор на болницата и началник на отделение „Анестезиология и интензивно лечение“ и началник на хирургичното отделение.
„През последните 9 месеца бях свидетел на това какво е способен да причини този вирус на хората. Смятам, че е важно да сме в крак с науката и съвременната медицина и да им имаме доверие, за да можем да спрем тази агония“, каза д-р Стефанова след имунизацията.
Продължава ваксинирането и на работещите в други здравни заведения. В кампанията вчера се включиха медици от Белодробната болница в Русе и болниците в Бяла. Първите имунизирани медици там са началникът на Диагностично-консултативния блок в Белодробната болница д-р Димитър Гетов и медицинската сестра Йорданка Гъмзова от Държавната психиатрична болница в Бяла.
Данните за разпространението на пандемията сочат, че диагностицираните с коронавирус в областта достигнаха 7140 души, а излекуваните - 5682. За жалост, стряскащо голям е броят на починалите - 357 от март насам.