Оперният януари започва на 8-о число с Новогодишния гала концерт под диригентството на Димитър Косев. В него ще прозвучат творби на Фридрих Лехар, Имре Калман, Йозеф Щраус син, Луиджи Ардити, Фредерик Лоу и Джералд Бок. Както „Утро“ писа, концертът е подарък от Русенската опера за вярната й публика - затова всеки желаещ може след 21 декември да се снабди с покана от касата на музикалния театър, за да влезе безплатно в зала „Филхармония“ на 8 януари. 
На 16 януари предстои представление на балетната постановка „Снежанка и седемте джуджета“ по музика на Александър Йосифов. Два дни по-късно, на 18-и, русенските меломани ще станат съпричастни към новия проект на Пламен Бейков - „Кратка вечеря за баща и син“. Камерният концерт включва произведения на Вивалди, Пърсел, Бах и Хендел в изпълнение на баса Пламен Бейков и неговия син, също бас, Георги Бейков, в съпродо на пиано на Божена Петрова. 
Симфоничен концерт на Русенска филхармония е  предвиден за 23 януари, когато солист ще бъде именитият пианист Людмил Ангелов, а на диригентския пулт ще застане не по-малко именитият Емил Табаков. 
В годината, която за музикалната общественост ще премине под знака на 230-годишнината от смъртта на Волфганг Амадеус Моцарт, още през януари Русе ще има привилегията да чуе първия концерт, посветен на гения. Той ще бъде изпълнен на 27 януари в зала „Европа“ от „Карневале ансамбъл“. И на 29 януари предстои ново представление на една от новите премиери на Русенската опера - „Севилският бръснар“ в режисьорската версия на Орлин Анастасов. Диригент ще бъде Франсоа-Роберто Джиролами.