Председателят на Областния съвет на БФС Димитър Димитров-Кулеманс награди вчера бившите футболисти на „Дунав“ Стоян Маринов-Чаната и Стоян Илиев-Лисика. Двамата получиха подаръци от централата в София като играчи, навършили 60 години и записали мачове за националния отбор. Уважените по същата причина футболисти от Варна са Божил Колев, Стефан Богомилов и Иван Петров.
„Да сте живи, здрави и все така да сте пример за младите!“, пожела им Димитров.
Роденият през 1951 година в силистренското село Сокол Маринов оставя следа в „Дунав“ като дясно крило. След престой в „Доростол“ той пристигна в Русе и навъртя 173 мача в „А“ група /56 гола/. Чаната бе част от националния отбор в края на 60-те години, бе на турне с тима и остана на крачка от участие на световното в Мексико през 1970 година. Любопитен факт е, че има мачове за ЦСКА със статут на нает играч при визита на „червените“ в Судан.
Силата на Чаната беше в страхотния демараж, скоростта и пробивите по фланга.
Още по-интересно е, че когато слага край на кариерата си на 32-годишна възраст, завещава фланелката си на своя адаш Стоян Илиев-Лисика. Той предава щафетата на 14 април 1973 година.
И роденият през 1953 година Илиев е крило. Той бе изключително техничен футболист, който умееше да центрира брилянтни топки. Впечатлени от неговата елегантност, треньорите на ЦСКА го канят на „армията“, но преминаването му в Борисовата градина се осуетява в последния момент заради треньорски кадрил.
Затова пък синът му Илиян Памуков имаше късмет да играе в ЦСКА. Сега Памуков е старши треньор на „Дунав“. Неговият син пък - Стилиян Памуков, е част от отбора на дунавци с момчета до 17 години.