„Резултатът от изпълнението на тази стратегия ще бъде същият, като от предишната - Русе ще продължава да бъде догонващ град. Всички постижения на учениците от общината ще се дължат на малка /все по-малка/ група ентусиасти“. С тези две обезкуражителни изречения завършва становището на общинския съветник от „Да, България“ Митко Кунчев, в което той на пет страници изразява своето мнение за Общинската стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците от Община Русе за периода 2020-2022 година. 
Своето становище бившият дългогодишен директор на Математическата гимназия разпрати до общинските съветници преди заседанието на общинския съвет този месец. „Не исках да правя изказване и да чета цялото становище по време на сесията, тъй като ценя времето на колегите. Очаквах, че ако не всички, то доста хора ще го прочетат и ще обсъдим реално предложения документ. Но на практика това не се случи. След едно-единствено мнение, което визираше не самата стратегия, а моето становище, предложената стратегия беше гласувана със завидно мнозинство - цели 43 гласа „за“, каза Кунчев.
Според него в голяма степен въпросният документ е съставен по добре познатата матрица „Отбий номер“ и затова не би могло да се очаква, че тя ще допринесе за реално откриване и поощряване на талантливите русенски деца и за развитие на техните дарби в различни сфери. Кунчев е притеснен от факта, че като член на комисията, която е била сформирана през август за изготвяне на проекта за стратегията, той едва на 13 октомври получава въпросната заповед „с прикачен файл на готова стратегия и покана за коментари по текста в срок от 3 дни“. Негови писма до членове на комисията и общинската дирекция „Хуманитарни дейности“ остават без отговор. След това на 4 ноември Кунчев изпраща ново писмо с молба името му да бъде оттеглено от списъка на изготвилите стратегията.
„Убеден съм, че формален подход към такъв важен въпрос като личностното развитие на русенските деца и младежи е недопустим“, коментира вчера пред „Утро“ Митко Кунчев. И допълни, че в този си вид стратегията едва ли ще помогне да се осъществи афишираното желание на кмета и неговия екип Русе да се превърне от догонващ в иновативен град.