Тази година наложи посрещането на Рождество Христово и отбелязването на Коледа да бъде в рамките на малки и скромни събирания. И новата 2021 година ще бъде посрещната по същия начин дори и младите хора, за които големият новогодишен купон 12 месеци по-рано вече е само спомен от времето, когато никой не подозираше, че няма да има повече такива веселби.
Семейната традиция Коледа да се отбелязва с най-близките се е съхранила в нашето общество и обикновено дори най-младите бунтари спазват този обичай. Тази година обаче повечето споделиха, че около масата са останали празни столове - не е дошъл вуйчото от София, защото не иска да рискува, без баба и дядо, които са в най-уязвимата група, или друг близък човек, който не е успял да се прибере от чужбина заради наложените ограничения и там.
„Единствено усетих празничният дух на Коледа заради подаръците. Не тези, които получих, а те не бяха лоши, но се зарадвах на тези, които подарих, защото исках да зарадвам близките си тази година истински“, споделя 28-годишната Стилияна. И думите й опровергават типичните за това време от годината гневни статуси в социалните мрежи за скъпите айфони, за които се предполага, че тийнейджърите изнудват родителите си.
Посрещането на 2021 година ще е различно за младежите и те осъзнават това. Наложените ограничения за събирания до максимум 15 души и затворените дискотеки променят плановете им. Повечето казват, че планират домашни събирания с малки компании.
„Ще се съберем 10 души макс, все още имаме колебания кого да каним и кого не. Различно е тази година, преди винаги се стигаше до „Шоурум“, а сега ще си останем в апартамента. Няма къде да се отиде, то е тъжно, направо само улиците останаха“, споделя празничните си планове 21-годишния Павел.
Но има и такива, които се притесняват за близките си и не искат да празнуват в домовете си с приятели. Търсят да наемат зала, но те са скъпи и е трудно да се намери подходящо място, защото всички ресторанти и заведения остават затворени до 31 януари.
„Отказах едно събиране наскоро преди празниците. Не искам да заразя близките си и да последва нещо фатално, а ако прекалено много се отпуснем, със сигурност ще има последствия“, коментира 23-годишен студент, който се е прибрал в Русе от София още през ноември след преминаването на онлайн обучение.
За студентите в Русенският университет празниците са предизвикателство. Част от тях са се прибрали отдавна по родните си места, но тези, които са останали в града, обикновено защото работят, имат колебания дали да рискуват и да се върнат вкъщи при родителите си. Според управителя на студентските общежития Мирослав Петров става дума за около 20 до 50 души. Той уверява, че противоепидемичните мерки в студентските блоковете са строги, но е наясно и с традиционните „общак партита“. „Забранено е влизането на външни лица, но опити винаги е имало, до този момент неуспешни. Сега няма напрежение, студентите са достатъчно информирани и знаят какво да правят, а ние сме взели мерки. В крайна сметка обаче животът има и други страни“.
„Ще се съберем от общежитието 4-ма човека, което е нищо в сравнение с миналите години, когато сме били повече от 10. Не ни е особено празнично, но няма как“, казва 21-годишен студент, който все пак запазва младежкия си дух и се шегува: „Ще се предпазим от вируса с алкохолна дезинфекция на всеки 10 минути“.
Повечето младежи споделиха, че очакват негативни реакции в социалните мрежи около празниците, когато обикновено се появяват и най-осъдителните статуси срещу тях. „Мисля, че са ненужни и само драматизират такива статуси. Много малко ще са хората, които ще посрещнат празниците съвсем сами, може би единствено хората на първа линия, но останалите са просто стари лицемери“, казва 23-годишният Христо.
Безспорно Ковид пандемията натоварва и младите хора. Тъжно е, че това са най-хубавите години, за които всеки разказва с носталгия, а днес има само истории за страх и всички останали негативи на пандемията.