Определените за Русенска област 200 ваксини срещу Ковид-19 пристигнаха в Регионалната здравна инспекция вчера малко след 14 часа от Велико Търново под засилена полицейска охрана. Те бяха транспортирани от Велико Търново и бяха превозени в хладилна чанта в автомобил на РЗИ-Русе. Тъй като препаратът може да се съхранява до пет дни при температура от 2 до 8 градуса, са спазени всички изисквания. Получени са 40 флакончета, като всяко едно съдържа по пет дози.
Първата ваксина беше поставена точно в 15,30 ч на д-р Цветан Райчинов в УМБАЛ „Медика Русе“. 
„Човек е длъжен да направи един избор, защото ваксината е доброволна и изборът е доброволен. Да избере как иска да живее. Дали с ежедневен страх, че може да се разболее тежко, може да стигне и до фатален край, или поне от това заболяване да живее по-спокойно и сигурно, че това няма да се случи. Да реши дали иска да бъде с приятели, близки, роднини и да общува с тях без страх или на всеки приближил се да гледа като на потенциална опасност. И дали иска да работи и да е сигурен, че работното му място го има. Да иска да живее нормално. И мисля, че изборът е логичен“, каза д-р Райчинов, който призова хората да не вярват на конспирациите.
След него бяха ваксинирани още 4 лекари - кардиологът д-р Цоньо Стефанов и онкогинекологът д-р Венцислав Несторов от „Медика Русе“, младият инвазивен кардиолог д-р Панайот Панайотов от „Медика Кор“ и д-р Даниела Василева от Центъра за психично здраве. „Млад човек съм, имам големи планове за бъдещето, искам да оцелея. Имам ежедневен контакт с болни и не искам да се заразя, да заразя колегите си, искам да се опазя“, заяви д-р Панайот Панайотов.
Манипулациите бяха наблюдавани от д-р Елица Василева, пулмолог в „Медика Русе“, която обясни целия процес по подготовката на ваксината от изваждането й от хладилника до поставянето на пациента. Втората доза от ваксината ще бъде поставена след 21 дни.
Днес и утре с доставените ваксини ще бъдат имунизирани лекари, медицински сестри и санитари, които работят на първа линия в седем болници в Русе и Бяла. По информация на „Утро“ в „Медика Русе“ ще се ваксинират 70 медици и 30 техни колеги от Центъра за психично здраве. В Белодробната болница ще бъдат имунизирани 20 медици, в болница „Канев“ ще бъдат ваксинирани 36 медици и 24 специалисти и помощен персонал от Комплексния онкологичен център. 20 медици ще бъдат ваксинирани и в МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла, като измежду тях има и психиатри от Държавната психиатрична болница в града. По неофициална информация на 4 януари се чака втората пратка с ваксини, за да могат да бъдат ваксинирани всички 1202 здравни работници от областта, които са заявили желание да го направят.