Денис Николов е едно от русенските деца, на които кампанията „Българската Коледа“ помага да порасне. В случая това е буквално, тъй като Денис има нужда от хормон на растежа, който може да бъде осигурен само с нашата помощ - с sms за кампанията, независимо кой президент я патронира. 
Първата уговорка за среща с Денис и майка му Деси се проваля, тъй като са на преглед в столичната Детска болница, в Отделението по ендокринология. Там на всеки шест месеца лекарите му правят пълни изследвания, мерят го и го теглят, изчисляват стойности, назначават дози и се радват на веселия и закачлив нрав на малкия си пациент. Малко са 12-годишните момченца, които омайват всеки събеседник с пъргавата си мисъл и широките познания във всяка област на живота, затова Денис е любимец и на лекарите в Педиатрията. 
Срещаме се седмица по-късно от предвиденото, но с радост си разменяме подаръци - той носи цвете, аз съм му приготвила шоколад - ключът към всяко детско сърце. Той е щастлив, че си е у дома, в Русе, и носи само добри новини. Едната е, че за последната година Денис е пораснал със седем сантиметра и е наддал с 900 грама. Всичко това обаче е благодарение на хормона на растежа генотропин, който всяка вечер майка му му поставя в крачето. Редуват ляво и дясно, разбира се, но тази манипулация, както и да я погледнеш, не е от най-приятните в живота. 
Хубавото при него е, че костната възраст продължава да изостава. Това е твърде специализирано като обяснение, но докато костите на Денис поддават, може да им се влияе с хормон, за да растат. И майка и дете се надяват това да продължи по-дълго време, за да може да навакса с височината за възрастта си. Тези обстойни прегледи се правят на всеки шест месеца, тъй като лечението е възможно да има странични нежелани ефекти като повишаване на нивото на кръвната захар - опасност от диабет, или да се повиши налягането в очните дъна и да му се наруши зрението, обяснява майката Десислава Николова. За радост на всички дотук тези опасности са преодолени. Ще увеличават дозата на лекарството, но внимателно, по лекарско предписание. 
Ако повечето от нас внимават с храната, защото всяка калория се превръща в нежелана форма на тялото, за Денис е усилие да помръдне показанията в кантара. А се налага да наддава, за да се увеличи дозата на хормона и така да има повече сантиметри в ръста му. Направо понякога се тъпча с храна, мама готви хубаво, но си оставам елегантен, усмихва се чаровникът, който вече добре знае каква е схемата на лечението му. 
Докато бяхме в болницата, имаше други деца, които са към края на терапията, тъй като са достигнали добри показания, и техните резултати ни обнадеждават, пояснява майката Деси. Целта на семейството не е момченцето да стане баскетболист, а да има нормален мъжки ръст, който да му помага в социализацията и елементарните нужди на всеки от нас. Всъщност благодарение на кампанията „Българската Коледа“ Денис има възможност за това лечение, което е изключително скъпо и не се поема от Националната здравноосигурителна каса.
Сега Денис е в шести клас на Дойче шуле и усвоява уроците дистанционно, както всички в тази обстановка. Сам споделя, че така му е по-удобно, защото можел да пие водичка, когато си поиска. Липсват му приятелите, но пък има компания в игрите - братчето му Никола е винаги на линия. Липсват му и тренировките в залата по гимнастика, където пък ниският му ръст е в полза на съчетанията - в комбинациите Денис винаги е на върха и е лесно да бъде поддържан или изхвърлян в различните фигури. Талантът му е оценен с медали, но пандемията ограничи и тази възможност за спорт на децата.
В писмото си до Дядо Коледа Денис и братчето му Никола си пожелали радиоуправляеми коли. Идеята е да си правят състезания у дома и да тренират майсторство зад волана. И плановете на Денис за бъдещето вече са ясни. Ще стане пожарникар. Или полицай. Само да порасне!