„Мили Дядо Коледа, пази се и не се разболявай. Пезете се и вие, джуджеда, за да можете да разнесете подаръците на всички!“. Това е едно от честите пожелания в писмата, които по традиция русенските деца в навечерието на Коледа и Нова година изпращат до добрия старец чрез „Български пощи“, които всяка година насърчават и се грижат за тази мила и трогателна кореспонденция.
„Едно от дечицата беше сложило и бонбонче за Дядо Коледа да го почерпи за празниците“, разказва Цветелина Димитрова, специалист в Областна пощенска станция-Русе.
Над 7000 детски послания са адресирани до най-желания гост по празниците. Тази година освен подаръци малките податели искат и здраве за семействата си. А Дядо Коледа също пише на тези, които са посочили на плика адреса си.
„Повечето желания са материални - подаръци, играчки, книжки, тази година обаче правят впечатление някои писма, явно децата ясно са осъзнали, че най-ценният подарък е животът и здравето на хората и много от тях желаят здраве на цялото си семейство, на близки, роднини. Някои осъзнават, че Коледата тази година няма да е същата, както досегашните, тъй като няма да могат да се съберат с близки, с роднини, с приятели. По-състрадателни дечица пък пожелават Дядо Коледа да занесе храна, топлина и любов на бедни дечица - неща, които биха могли да разплачат даже. Но въпреки всичко децата вярват, че на Коледа се случват чудеса“, допълва Цветелина Димитрова.
Повечето от децата са написали писмата с помощта на родителите си и искрено вярват, че желанията им ще се сбъднат.
„Пускам го в пощата и той идва и го вземе. Пожелах си лего с елха, с шейната на Дядо Коледа и с еленчетата и с къща“, казва 7-годишният Константин.
„Тази година мама ми помогна малко с писмото. Пожелах си едно боди с пачка и една машина, която прави захарен памук“, споделя 8-годишната Магдалена. 7-годишната Радина пък си е пожелала една кукла Барби, един конструктор и куче-играчка.
От пощите отчитат тенденция към увеличаване на броя на писмата. По традиция „Български пощи“ правят всяка година конкурс за най-красивите писма до Дядо Коледа. 30 от авторите им ще получат награди и подаръци.