Зам.-кметът Димитър Недев чрез областния управител Галин Григоров ще изиска от всички общини графика за линиите, които се изпълняват или не заради пандемичната обстановка. Предстои нова среща в началото на януари, за да се стигне до компромисен вариант, а дотогава превозвачът, който обслужва линията до и от Червена вода, ще продължи да изпълнява ангажиментите си по договора. Това съобщи общинският съветник от ГЕРБ и административен директор на болница „Медика Русе“ Алисе Муртезова след свиканата от кмета Пенчо Милков работна среща по неин сигнал за липса на обществен транспорт от Червена вода и още няколко села през почивните дни. В нея участваха зам.-кметът Недев, директорът на транспортната дирекция в общината Георги Игнатов и началникът на ресорния отдел Кремена Минева, превозвачът по линията Ерджан Юсню, Алисе Муртезова и кметът на Червена вода Людмила Маринова.
Проблемът нашумя в началото на миналата седмица, когато автобусите за пореден път спряха да возят пътници от селата до Русе и обратно през почивните дни. Само за „Медика Русе“ това означаваше да се лиши от 10 медицински сестри и санитари в Ковид отделението, които не могат да стигнат до работното си място. Засегнати бяха и други фирми и здравни заведения, а потърпевшите хора без лични автомобили организираха подписка. Алисе Муртезова внесе сигнал до кмета Пенчо Милков с искане за работна среща, а от Общината съобщиха, че са осигурили превозите. За намиране на трайно решение обаче ще се проведе още една среща след Нова година.
Една от констатациите вчера е, че по маршрута се движат и автобуси, които обслужват други общини, например по линията Ветово-Русе.