Русенските домакинства ще платят най-много от всички в страната, за да сложат всичко необходимо на празничната маса. Трапезата за четиричленно семейство излиза 114,97 лева, изчисляват статистиците от Системата за агропазарна информация /САПИ/, които всяка година смятат колко ще платим за продукти, за да посрещнем празника.    

Това е с десетина лева повече, отколкото в Благоевград, Варна и Хасково. Дори много по-богатите софиянци ще платят по-малко - 109,24 лева.
В кошницата на САПИ влизат най-необходимите продукти, от които приготвяме ястията за празника -  2 килограма свински врат без кост, 1,4 кг пиле, по килограм ориз, картофи, домати, краставици, ябълки и банани, кисело зеле. Експертите залагат и продукти за приготвянето на баница като масло, яйца, кори, краве сирене и кисело мляко. В коледния списък са включени още бутилка ракия, вино и естествено - шампанско.
Най-скъпо според САПИ ще ни излезе месото - 23,46 лв. за свинското и още 6,65 лв. за пилешкото. Другото по-голямо перо е за алкохолните напитки - ракия и вино. Според агростатистиците цената на ракията в Русе е рекордна за страната, №1 по цена е и червеното вино, въпреки че регионът се слави като производител с няколко работещи винпрома. Наистина е странно бутилка мерло или каберне да струва в Русе средно 8,49 лева, а в София, където заплатите са с 50% по-високи, да се продава за под 7 лева. Но това няма да е първият случай, в който жителите на столицата са облагодетелствани спрямо другите региони.