Новата измама с отрицателни PCR тестове за свободно пътуване, за която „Утро“ вчера единствен писа, вече има и разновидност. Трима русенци на възраст от 20 до 30 години са опитали вчера да влязат в Румъния с фалшиви отрицателни PCR проби за коронавирус. Този път обаче не бил използван подписът на нищо неподозиращия русенски белодробен лекар, с чието име бе злоупотребено в края на миналата седмица, а бланки на лаборатория „Здраве“. Точно те усъмнили граничния екип, тъй като в представените сертификати за отрицателни тестове за коронавирус нямало имена на лекари и подписи, освен това с просто око се виждало, че бланките са направени на цветен принтер. 
Пътуващите са спрени и в лабораторията е направено запитване за съответствие на идентификационните номера на документите. Оказало се, че там такива тестове не са правени и тримата русенци са задържани.
Междувременно в жилището на задържания в петък от граничните полицаи русенец Диян К. за изработване на неистински отрицателни PCR тестове за Ковид-19 на трима мъже от Разград от името и с подписа на пулмолог от Русе, е извършен обиск. Иззета е компютърна конфигурация, разпитани са свидетели и са назначени експертизи. Разследването се ръководи от районна прокуратура.