Най-старото предприятие в Русе - 154-годишният Локомотивен и вагонен завод, вече има нов собственик. Всички активи на фалиряалото преди седем години дружество са придобити от мощната русенска компания „Булмаркет ДМ“, която смята да възроди липсващото у нас производство на вагони. За терена от 178 дка и 80 сгради в него, голяма от част от които са в окаяно състояние, са платени около 2,7 млн. евро.
„Бяхме решили да си търсим удобно място за ремонт на подвижния ни състав. В последните години ремонтът на вагони създава проблеми, налага се да чакаме с месеци. Виждахме, че и други колеги превозвачи имат същия проблем, което означава, че няма производствена мощност да обслужва тези нужди.  

Първоначално искахме да вземем само една малка част от ЛВЗ - около 5-6 дка, но имотът се продаваше само на цяло. Така че решихме да купим всички активи, защото цената беше много атрактивна. Това са 170 дка в града, с добра локация и изградена инфраструктура, 8 км жп линии с ток и всичко. Общо взето, стана „на копчето балтон“, обясни управителят на „Булмаркет ДМ“ Станко Станков. 
Идеята е около половината терен да се задели за производство и ремонт на вагони, а останалата част да се парцелира и подготви за отдаване под наем за леки производства и складово-логистична дейност. Предстои изготвянето на ПУП и обособяване на отделните части. 
Първоначалният оглед е показал, че някои от амортизираните сгради ще трябва да бъдат съборени и построени наново, но големите халета могат да се използват. Покривите им обаче ще бъдат подменени изцяло, като на тях ще се изградят фотоволтаици. След разчистване на терена и парцелирането му има всички шансове някогашният завод да се превърне в един малък, но модерен градски индустриален парк.
За производството на вагони „Булмаркет ДМ“ търси европейски партньор, тъй като фирмата няма опит в тази сфера. Вече са водени разговори с две утвърдени в бранша компании, на които се предлага партньорство или самостоятелна инвестиция в Русе при осигурен клиент в лицето на „Булмаркет Рейл Карго“. Дъщерната на „Булмаркет ДМ“ компания оперира с 600 вагона, от които 300 собствени. Част от тях всяка година излизат от експлоатация, тъй като европейските изисквания се затягат и директивите са по жп линиите да се движат все по-нови вагони. 
„В момента се бракуват повече вагони, отколкото излизат нови от заводите, графиците на заводите производители са заети с години напред. Така че такава инвестиция би била успешна. Ще продължим преговорите с двете европейски фирми след Нова година. Но сами няма да го правим, нямаме нито оборудване, нито опит“, заяви Станков.