Първата фаза на ваксинирането на заявилите желание да се имунизират работещи в сферата на здравеопазването ще се извърши до края на този месец, като първата партида ваксини се очаква в Русе около Коледа, стана ясно на провелата се вчера среща между ръководството на Областната администрация, представители на по-голямата част от лечебните заведения, директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова и председателя на Комисията по здравеопазване и социална политика в Общинския съвет д-р Теодора Константинова.
До момента желаещите имунизация лекари, фармацевти, стоматолози, медицински сестри, санитари и друг персонал са 1202. За целта в региона ще бъдат разкрити три имунизационни кабинета - в Университетска болница „Медика Русе“, в Белодробната болница и в МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла. 
Обсъдена е била и възможността за закупуването на апарат за извличане на реконвалесцентна плазма, за да може целият процес от кръводаряването до извличането на плазмата да се случва в Русе. Апел за това отправи на общинската сесия д-р Константинова и бе подкрепена от кмета Пенчо Милков, който заяви, че Общината веднага ще открие дарителска сметка. Най-вероятно обаче за подобно начинание освен дарителска кампания ще има необходимост и от законови промени.
Освен това от вчера в Белодробната болница бяха разкрити още 9 легла за лечение на пациенти с коронавирус. Досега те бяха 36, което беше 40% от целия капацитет на лечебното заведение, но с новите легла процентът скача над 50. Така леглата за лечение на пациенти, страдащи от коронавирусна инфекция в региона, станаха 529, като 42 от тях са за интензивни грижи.
С 14 човека повече са оздравелите в сряда пациенти от Ковид-19 в сравнение с новите случаи, сочат данните за предходното денонощие. Новозаразените на територията на областта са 102, а оздравели - 116 души.
И вчера не се размина без починали. Мрачната статистика попълниха трима мъже и две жени с положителен PCR тест за коронавирус.