Повече от успешно представяне отбелязаха ученици от 11 и 12 клас в Средното училище за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ“ в националния конкурс по история „Помогни ми да те возвися“. Неговото четвърто издание бе посветено на темата „Училището на моето родно място - история и памет“. 
Ръководител и вдъхновител на момичетата и момчетата, които дори и в тази трудна година намериха време да разработят своите презентации, доклади и дори филмови продукции, е техният преподавател по история Георги Симеонов.
„За втори път участваме в този конкурс, който се организира във Варна, и се радвам, че нашите ученици се представиха повече от достойно“, каза преподавателят за „Утро“. 
На второ място е класиран филмът, който са направили ученици от 12 клас и в който те разказват за две имена от световната култура, свързани с Русе - нобеловия лауреат за литература Елиас Канети и театралния режисьор Леон Даниел. Негови автори са Дебора Александрова, Яница Цанкова, Тони Гаджев, Милена Димитрова и Радостин Нейков. За жалост, преди седмица Радостин изгуби битката с рака - затова неговите съученици и приятели посвещават своите призове в негова памет.
В същата категория - за филм, трето място постигнаха Мила Георгиева, Ивон Кръстева и Ивелина Георгиева, които разказват за живота на Иван Ведър. 
Журито на конкурса е останало впечатлено от доклада на единадесетокласника Иван Андреев, който разказва столетната история на училището във варненското градче Вълчи дол, сред директорите на които е и дядото на Иван. Разработката на русенския гимназист е класирана на трето място в категорията на докладите. 
Поощрения и грамоти са заслужили и презентациите на други ученици от СУЕЕ. Това са Десислава Колева, Анна-Мария Корчева, Берна Чакърова. Сред темите, които учениците от Европейското училище са разработвали, присъстват изследвания за жените будителки, културата и изкуството през Възраждането, животопис на един по-малко известен русенец, доближил се на стъпка от Нобеловата награда и предизвикал интереса на Холивуд - Дикран Куюмджиян, автор на романа „Зелената шапка“. 
А като цяло екипът на СУЕЕ получава специалната награда и плакет от евродепутата Емил Радев, който оценява високо афинитета към историята и миналото на младите русенци, постиженията им в творческите търсения и екипната работа.
„Любопитното е, че за повечето от учениците, които се представиха отлично на този конкурс, историята като учебна дисциплина не е техен задължително избираем предмет, но всички те проявяват интерес към миналото и това формира тяхната обща култура и поведение“, обобщава преподавателят Георги Симеонов.