Рязко влошената пътнотранспортната обстановка и повишаване броя на катастрофите със загинали и тежко пострадали през първите 15 дни на декември предизвика стартиралата от вчера акция на КАТ в Русе. От началото на месеца на територията на града и региона са възникнали 4 произшествия, при които са загинали трима пешеходци и един шофьор. Последният инцидент с пострадали хора е от вторник надвечер, когато съпрузи на 50 и 56 години са блъснати на пешеходна пътека на кръстовището на ул. „Доростол“ с ул. „Сан Стефано“ от 43-годишен шофьор на „Тойота Ярис“. За радост получените травми не са изисквали болнично лечение.
Пътните полицаи ще проверяват шофьорите за правоспособност, употреба на алкохол или наркотични вещества, спазване на ограниченията на скоростта, техническата изправност на автомобилите, наличие на застраховка „Гражданска отговорност“ и др. Ще се контролира и поведението на пешеходците - дали пресичат на определените за това места или въпреки риска прекосяват където си решат.
От началото на годината до края на ноември в областта са станали 911 катастрофи с 9 загинали и 347 ранени. За същия период на миналата година загиналите са 17, а ранените - 377. Само за първите две седмици на декември обаче са загинали 4 души и целта на полицията е тази черна статистика да не се увеличава.