Саниране на над 65 жилищни блока, изграждане на нова детска градина на улица „Дондуков-Корсаков“ и обновяване на 19 училища, ясли и градини са сред проектите, които Община Русе подготвя за времето, когато ще бъдат открити процедурите за кандидатстване. 
Ще бъде изградена новата спортна зала на училище „Васил Левски“, вече е одобрен и ремонтът на зала „Ялта“.
В момента общината координира проекти на обща стойност 150 милиона лева, а скоро срокът на шест от проектите в сферата на социалните дейности бе удължен след положителна оценка на управляващите органи през тази година. Очаква се оценка и за три нови проекта, свързани с управлението на отпадъците и устойчивото развитие.
Реконструкцията и разширяването на булевард „Придунавски“, новата пасарелка към крайбрежната зона, надлезът над бул.“България“ между кварталите „Родина“ и „Чародейка“, подлезът до МГ „Баба Тонка“ и Центърът за видеонаблюдение, чиито 142 камери, които са в денонощна връзка с МВР - това са част от постиженията на проекта „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе“, чийто втори етап бе приключен близо месец преди крайния срок. Общата му стойност е 24 мил. лева, осигурени от Европейския съюз, към които Общината има собствен принос 341 369 лева.
„Този проект целеше изграждането на интелигентна транспортна система за по-бърз и ефикасен транспорт, с по-малко вредни емисии. Приоритет беше изграждането на повече алеи за пешеходци и велосипедисти за безопасно движение и намаляване на предпоставките за пътни инциденти“, каза при отчитането на работата вчера ръководителят Кремена Минева от отдел „Транспорт“ в Община Русе.